“Steeds vaker vraag ik mij af hoe ik mijn leven meer kleur en betekenis kan geven, maar ondertussen dendert de sleur door me heen en doe ik niets om dat te veranderen”.

Een vrouw van 42 jaar (getrouwd, 2 kinderen van 13 en 15 jaar) vertelde me dit en ze vroeg me of ik haar kon helpen om deze impasse te doorbreken. Ze was er niet alleen aan toe om nieuwe energie binnen te laten stromen, ze was helemaal klaar met de manier waarop ze haar hele leven braaf had gedaan wat iedereen van haar verwachtte. Ze was er moe en lusteloos van geworden en ze merkte dat ze cynisch werd en dat het leven haar weinig plezier meer gaf.

Ik complimenteerde haar met het feit dat ze de moed had opgevat om hulp in te schakelen; een impasse doorbreken in je eentje is erg moeilijk omdat je vaak ongemerkt weer in je oude patroon terechtkomt. Zonder hulp lukt het bijna niet, maar hoe vind je de juiste hulp?

Sinds 2007 coach ik met veel succes mensen die om wat voor reden dan ook even een zetje nodig hebben om een doel te bereiken of die aan zichzelf of aan hun relatie willen werken. Een coach is niet iemand die alles weet en daarom advies geeft. Een coach helpt je om je eigen oplossingen te vinden. Veel vragen stellen, goed luisteren, inleven en spiegelen, het zijn maar een paar van de tools waarmee ik werk.

Het is op dit moment ruim drie maanden geleden dat ze voor het eerst bij me kwam en aan de gezellige keukentafel haar verhaal deed. Er kwam van alles aan bod; de relatie met haar man die moeizaam verloopt omdat ze (te) weinig praten met elkaar, haar frustratie over het gedrag van haar puberkinderen, gedoe door een slechte communicatie op haar werk en ook kwam er nog een slepend conflict met een vriendin ter tafel. Een energie slurpende situatie die hard aan verbetering toe was!

Vanmorgen kwam ze voor de (voorlopig) laatste sessie, ze bracht bloemen mee, wat een verrassing! Er is heel wat gebeurd in die drie maanden; bepaalde overtuigingen vielen van hun voetstuk waardoor ruimte ontstond om de dingen van het leven eens van een andere kant te bekijken. Met een lach en een traan vertelde ze hoe fijn ze het had gevonden om haar verhaal te kunnen doen en hoeveel ze geleerd had van de gesprekken in het traject. Ook haar man, die na enige aarzeling had besloten om in te gaan op mijn uitnodiging om ook eens aan te schuiven, was blij met de verandering die hij niet alleen opmerkte bij zijn vrouw maar ook bij zichzelf. Wie van huis uit niet geleerd heeft om te praten loopt er later in het leven tegenaan; het geeft vervlakking en frustratie die zich gaat uiten op een nare manier, ook wel genoemd ‘kort lontje’. Deze mensen hebben gelukkig net op tijd begrepen dat je een relatie alleen maar goed kunt houden als je jezelf toestaat om te voelen en daarover ook durft te praten met elkaar. Gevolg: blije cliënten en een tevreden coach. Ik nodig je uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek als je er, net als deze mensen, aan toe bent om je leven weer te vieren in plaats van te ondergaan.