Sinds 2007 houd ik me (met zeer goede en hoopgevende resultaten) bezig met het coachen en begeleiden van mensen die hinder ondervinden van een moeizame relatie met hun partner. Eenzaamheid, depressie en wrok zijn gevoelens die binnen een relatie geregeld voorkomen en ze kunnen een mens behoorlijk ongelukkig maken. We praten er niet zo graag over, het lijkt er op dat we liever doen alsof er niets aan de hand is dan dat we hulp gaan zoeken om de situatie te verbeteren. Intussen zie ik mensen in rijen bij de huisarts staan met een vraag om een middeltje tegen depressie en energieverlies. Dat middeltje lost alleen helaas niet op wat er opgelost moet worden. De ervaring leert dat een paar verhelderende gesprekken je stukken verder brengen naar je doel: weer happy zijn met elkaar!

Om eerlijk te zijn: het is best moeilijk om je relatie goed te houden. Zelf gepokt en gemazeld in het veld van de relatieproblematiek durf ik te beweren dat het echt een uitdaging is om je romantische beeld van een liefdesrelatie op de lange termijn staande te houden. Want hoe werkt het? Je bent twee mensen en op een dag besluit je om samen verder te gaan. Wat weet je op dat moment van het leven, wat weet je van elkaar en met welk idee stap je zo’n lange verbintenis binnen? Romantische beelden genoeg en de trouwdag zelf is natuurlijk een prachtig feest! Alles glanst en danst op zo’n dag; de mooiste dag van je leven, echt iets om naar uit te kijken, toch?

Daarna is het maandag. Er zijn/komen kinderen, er is werk, er zijn zaken die om speciale aandacht vragen, er is moeheid en ga zo maar door. Het is zoals het leven is en de tijd raast door. Heb je tijd voor elkaar? Neem je de moeite om aan te geven waar je behoefte aan hebt? Of neem je maar aan dat je partner dat hoort te weten en ben je dus regelmatig teleurgesteld dat je zo slecht begrepen wordt? Vrouwen zitten anders in elkaar dan mannen; het brein werkt anders en dat heeft absoluut invloed op denken en handelen. Een simpel maar veelvoorkomend voorbeeld: zij heeft behoefte aan liefdevol contact in de vorm van gezelligheid, warmte of een goed gesprek terwijl hij eerder dan zij behoefte heeft aan contact in de lichamelijke vorm. Omdat dat heel vaak niet parallel loopt missen ze elkaar geregeld. Als daar niet over gesproken wordt verslechtert de sfeer en kan de relatie makkelijk ontwricht raken. Jammer!

Wat helpt? De liefdesrelatie heeft voedsel nodig, anders verdort zij. Zet op zijn tijd de televisie uit, doe die laptop dicht, maak eens een leuk onverwacht plannetje en práát met elkaar, desnoods met een beste fles wijn erbij! Zeggen wat je dwarszit is prima, beter nog is het om te leren aangeven waar je behoefte aan hebt. Klagen en verwijten: werkt niet! Met een goed idee komen: werkt wel! Vergeet niet dat je voor die ene persoon gekozen hebt, neem dus de moeite om naar hem/haar te luisteren, verdiep je in elkaar. En vergeet niet dat samen plezier maken de allerbeste voeding voor je relatie is!

Het lijkt simpel maar de praktijk bewijst het harde tegendeel: ruim 40% van de huwelijken loopt op een echtscheiding uit. In alle gevallen was men vast zonder twijfel en met de beste bedoelingen de relatie aangegaan. Verdriet bij beiden, de kinderen én de grootouders is het resultaat. Om maar te zwijgen van het financiële leed waar beide partners soms nog jarenlang mee te maken hebben.

Zou het niet veel makkelijker zijn om tijdig hulp in te roepen voor iets waar we eerlijk gezegd niet allemaal even goed in zijn? In ieder geval is het opbouwender dan doormodderen en pillen slikken, volgens mij…